Financiële voordelen

Financiële voordelen elektrisch of plug-in hybride rijden

De lagere kosten van elektrisch rijden worden vaak aangevoerd als argument om te kiezen voor een elektrische of hybride auto. Uiteraard is dat een zeer interessant en aantrekkelijk aspect, maar er bestaat ook nog wel eens onduidelijkheid over. De beste keuze maakt u alleen met de juiste informatie, dus kunt u hier meer lezen over hoe het nu allemaal precies zit met het verbruik, de bijtelling en belastingvoordelen van elektrisch rijden.

Minder verbruik met elektrisch rijden

Laten we beginnen met de kosten die u dagelijks voelt in uw portemonnee. Elke automobilist kent wel dat ontevreden gevoel wanneer aan de pomp de prijs van benzine of diesel wéér omhoog is gegaan. Een frustratie die zal verdwijnen wanneer u elektrisch of hybride gaat rijden, want het verbruik en de bijbehorende kosten zijn vele malen lager. Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien dat elektrisch rijden al snel zo’n vier keer goedkoper is dan rijden op benzine:

  • Benzine: bij een literprijs van € 1,75 en een verbruik van 1 op 12 betaalt u € 0,15 per kilometer.
  • Elektrisch: bij stroomprijs van € 0,22 per kWh en een verbruik van 0,15 tot 0,20 kWh per 100 km betaalt u € 0,04 per kilometer.

Bij de berekeningen op deze site is uitgegaan van een stroomprijs van € 0,23 per kWh en 20.000 kilometer per jaar. De exacte bedragen zijn natuurlijk ook afhankelijk van andere factoren, waaronder uw rijstijl, maar voor het globale plaatje geeft deze berekening een goede indicatie.