"Brandstofauto over 20 jaar net zo zeldzaam als een grammofoonplaat"

Yushift Redactie#cijfers#Trends#markt

Vincent Everts houdt bij RTL Z een vlammend betoog waarom de opmars van de (puur) elektrische auto niet te stuiten is. Over 10 jaar zal 50 procent van alle verkochte auto's in Nederland elektrisch zijn. (Iets wat we eerder ook al van Nissan hoorde.) Weer tien jaar later is de helft van alle auto's elektrisch en weer tien jaar later zal de auto met brandstofmotor net zo zeldzaam zijn als een grammofoonplaat nu.

Er zijn een paar duidelijke redenen te geven voor deze groei. Zo is een elektromotor heel veel efficiënter dan een vebrandingsmotor. Een elektrische motor genereert maar 5 procent warmte en dus 95 procent voortstuwing. Terwijl dit bij een verbrandingsmotor bijna andersom is: 85 procent warmte, 15 procent aandrijving.

Een andere belangrijkste oorzaak is de daling in prijs van de auto's. Die wordt weer voornamelijk veroorzaakt door goedkoper worden van de accu; de prijs gaat de komende tijd elke drie jaar halveren.

Naast het het feit dat elektrische auto's veel goedkoper gaan worden in aanschaf, is ook het rijden natuurlijk veel goedkoper. En dat geldt ook voor het onderhoud.

Kortom, door het dalen van de prijs van de auto's zijn ze uiteindelijk even duur als niet-elektrische auto's, maar is het gebruik en het onderhoud veel goedkoper. En dus gaan we dan allemaal om. "Omdat het veel goedkoper én veel lekkerder rijdt. Niet vanwege het milieu, maar om puur economische redenen dus", aldus Vincent Everts.

DELEN