Den Haag krijgt stations met snellaadpalen

Een snelle groei van het aantal elektrische auto's wordt voorzien. Om op de behoefte in te springen zo snel mogelijk (onderweg) te kunnen laden, tekende de gemeente Den Haag een overeenkomst met Fastned. De vijf snellaadstations worden geplaatst in 2016. In 20 minuten is de auto vol, in plaats van vier tot zeven uur. 

“Met de groei van elektrische auto’s neemt ook de behoefte aan goede laadinfrastructuur toe. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto. Een goede ontwikkeling die de gemeente Den Haag zoveel mogelijk stimuleert, want elektrisch vervoer is schoon en goedkoop”, aldus Tom de Bruijn, wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu van de gemeente Den Haag.

Snellaadstations

Fastned breidt haar netwerk van snellaadstations uit naar stedelijke locaties. Met de oplevering van één station per week neemt het aantal stations snel toe. In Nederland zijn momenteel 44 snellaadstations operationeel. Eind dit jaar wil Fastned vijftig stations gereed hebben.

In tegenstelling tot de publieke laadpalen waar maximaal twee auto’s per keer kunnen laden (gemiddeld 4- 5 uur), biedt een volledig Fastned station een laadcapaciteit tot wel 150 auto’s per dag. De snellaadstations worden gebouwd langs drukke uitvalswegen. 

Extra laadpalen

In Den Haag staan momenteel ongeveer 500 laadpalen met twee laadpunten. Toch weet de gemeente niet precies waar zij nieuwe laadpalen moet plaatsen. De Haagse Vereniging Duurzaamheid wil dit in kaart brengen en hoort graag van ondernemers hoe over elektrisch rijden wordt gedacht om hen uiteindelijk in informatie te voorzien. 'Hoe denkt u over elektrisch rijden?' Doe de poll

Inwoners en ondernemers kunnen bij de gemeente ook aangeven waar ze een laadpaal willen hebben. Als een laadpaal vaak bezet is, geef dit door! De gemeente kijkt of het mogelijk is om een extra paal te plaatsen. 

De gemeente plaatst geen oplaadpaal op eigen terrein, omdat vaak zelf eenvoudig een privé-oplaadpaal is te plaatsen op privéterrein door verschillende aanbieders van oplaadpunten. Voor een overzicht van de oplaadpalen in de buurt zijn allerlei websites. Ga bijvoorbeeld naar my.newmotion.nl, een platform dat ook laadpassen verzorgt. 

Benieuwd naar de auto's die kunnen snelladen? Bekijk het overzicht op Yushift.com.

DELEN