E-diesel van Audi als brandstof

"Als we op grote schaal CO2 gaan gebruiken als grondstof, leveren we een cruciale bijdrage aan de bescherming van het klimaat en gebruiken we hulpbronnen efficiënt. Op deze manier leggen we de basis voor een groene economie", verklaart de Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Johanna Wanka in een persmededeling. 

Audi startte een samenwerking met het Duitse Sunfire, een bedrijf dat zich specialiseert in alternatieve energie. Anders dan fossiele brandstoffen is e-diesel CO2-neutraal. Minister Wanka ontving de eerste vijf geproduceerde liters e-diesel in haar officiële wagen, een Audi A8 3.0 TDI clean diesel quattro, om de mogelijkheid voor dagelijks gebruik aan te tonen. Audi e-diesel infographic

Techniek e-diesel

Bij het ontwikkelen van e-diesel wordt van water stoom gemaakt. Waterstof en zuurstof worden daarbij opgesplitst bij hoge druk en een temperatuur hoger dan 800 graden. De waterstof reageert op de CO2 in een synthesis reactor - wederom onder hoge druk en temperatuur - waardoor een bruikbare vloeistof ontstaat. Dit product kan worden verfijnd tot de e-diesel. Het product is daarbij in de zuivere vorm te gebruiken of kan worden vermengd met normale diesel.

De grootste uitdaging voor Audi is dan ook om het wetenschappelijk project om te buigen in een commercieel succes. En het begin is er. De fabriek in Dresden die de e-diesel maakt, wil de komende maanden zo’n 3.000 liter produceren. 

Sinds 2009 zoekt Audi naar schonere energiebronnen en werkt met meerdere energiebedrijven samen. DELEN