Eindhoven Elektrisch

#Elektrisch#Nieuws

Niet alleen de gemeente zelf zet hoog in op elektrisch vervoer en mobiliteit. Eindhoven is een stad die bekend staat om technologische ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en design. Mede dankzij de TU/Eindhoven en de Design Academy. Uniek zijn dan ook de elektrische roadtrip van zes studenten door Europa en de lancering van de elektrische en waterstof raceauto's van InMotion tijdens de Dutch Design Week!

Raceauto van Eindhoofse maak

Een team van 60 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen heeft met partners en professionals één jaar lang met man en macht gewerkt om de raceauto KP&T IM/e startklaar te maken. In vergelijking met bestaande elektrische wagens behoort de KP&T IM/e tot de absolute wereldtop. 

De KP&T IM/e accelereert in minder dan 3 seconden naar 100 km/u en blijft accelereren tot een snelheid van 285 km/u. De racewagen bestaat uit exotische materialen zoals carbonfiber en titanium om het gewicht van InMotion’s elektrische racer extreem laag te houden. De KP&T heeft een vermogen van 545 pk en weegt 658 kg. Ter vergelijking: een Tesla model S heeft een vermogen van 362 pk en weegt 2100 kg. 

InMotion wil met KP&T IM/e een aanval doen naar het ronde-record voor elektrische wagens op het circuit van Zandvoort in 2016. Het uiteindelijke doel is deelname aan de 24 uur van Le Mans juni 2016. Een circuit in Frankrijk. Ze zoeken daarvoor nog wel crowdfunders. Ga naar de crowdfunding campagne

Elektrische Europese roadtrip

Kia ging daarentegen een uitdaging aan met vijf Eindhovense TU/e-studenten en een Fontys-student. Het zestal kreeg een Kia Soul EV (en een bij rij auto) mee om een 'elektrische roadtrip' te maken. In drie weken tijd reisden de zes studenten 4.500 kilometer van Nederland via België en Luxemburg naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Monaco, Frankrijk en Spanje en weer terug naar Nederland. Het was tijdens deze reis lastiger voor de studenten om een camping te vinden dan een laadpaal.TU/e-studenten Gijs en Yannick: “Als Industrial Design studenten zien wij dat mensen vaak terughoudend reageren op nieuwe technologie. Op het gebied van elektrisch rijden zagen wij in onze omgeving dat mensen bang zijn dat zij met een lege accu langs de weg komen te staan en durven de nieuwe techniek daarom nog niet te omarmen. Die actieradius-angst wilden wij trotseren.” 

Ambities gemeente

De angst om te stranden met een elektrische auto is in Eindhoven zeker ongegrond. Op allerlei fronten wil de gemeente Eindhoven de ambities rondom duurzaamheid omhoog schroeven. Sinds ruim anderhalf jaar zet de gemeente in op elektrisch vervoer en mobiliteit. Woordvoerder Xavier Theunissen: "Het is overigens niet alleen voor het milieu. We bewegen mee met de markt. Bewoners vragen ernaar."

,,Maximum aantal laadpalen van 75 vrijgesteld

"De behoefte is er gewoon. Daarom is het maximum aantal laadpalen van 75 vrijgesteld." Elektrisch rijden heeft de toekomst. De gemeente Eindhoven streeft ernaar dat iedereen met een elektrische auto deze kan opladen binnen een straal van 300 meter. Via externe partijen kunnen burgers een verzoek doen om laadpalen te bij plaatsen. 
Bovendien is elektrisch openbaar vervoer belangrijk voor de gemeente Eindhoven. Zo wil de gemeente kijken hoe de taxivloot elektrisch kan worden en daarnaast zal busmaatschappij Hermes vanaf eind 2016 rijden met elektrische bussen. 

Regels parkeren bij laadpalen in Eindhoven

Bij elke laadpaal zijn één of twee parkeervakken gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s. Niet-elektrische auto’s of auto’s die niet worden opgeladen, mogen hier niet staan. 
Bij onjuist parkeren of onjuist gebruik van de laadpaal kan de gemeente een boete opleggen. Als de laadpaal staat in een betaald-parkerengebied, of een (parkeer)vergunninggebied, dan geldt dit ook voor het parkeervak bij de laadpaal. U moet in dat geval ook betalen voor het parkeren of een parkeervergunning hebben.
Vind meer informatie op de website van de gemeente: elektrisch rijden heeft de toekomst.

DELEN