Op vakantie met een elektrische auto

Yildiz Celie#elektrisch rijden#laden#tweedehands

Toch zien veel consumenten nog nadelen aan elektrisch rijden. Zeker wanneer ze lange ritten maken of op vakantie gaan, omdat ze bang zijn dat opladen in het buitenland minder goed mogelijk is dan in Nederland. Bovendien kan het opladen behoorlijk wat tijd in beslag nemen, dus is het niet altijd handig om dit onderweg te doen. Is het af te raden om met uw elektrische auto op vakantie te gaan, omdat opladen in het buitenland een probleem kan zijn? Wijkopenautos.nl onderzocht met Yushift de mogelijkheden.

Opladen in het buitenland

Aan het aanbod van oplaadpalen in het buitenland zal het niet liggen tijdens de vakantie. Onlangs heeft een team studenten van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven een roadtrip door Europa gemaakt met elektrische auto’s. Wat bleek? Het is moeilijker een kampeerplek te vinden dan een oplaadstation voor een elektrische auto. Dan blijft natuurlijk nog de vraag: is het mogelijk om de auto ook snel op te laden? Dat ligt voornamelijk aan het merk waarin u rijdt. Rijders in een Tesla, met een actieradius van ongeveer 400 km, hebben het voordeel dat op veel plekken Teslasnellaadpunten staan. Ook Fastned is een Europees snellaadnetwerk aan het uitrollen.  Binnen een half uur kunt u klaar zijn. Dit is ideaal als u toch even wat wilt eten en drinken of de benen wilt strekken. De standaard publieke oplaadpalen doen er ongeveer vier uur over. Dit duurt te lang voor een tussenstop, maar als u dit tijdens uw overnachting kunt doen is er ook niets aan de hand. Nissan biedt een simpeler alternatief. Dit merk stelt gewoon een vakantie-auto ter beschikking.

Werkt mijn laadpasje wel?

Belangrijk is ook de twijfel bij veel automobilisten of ze hun auto wel kúnnen opladen in het buitenland. Het is niet altijd duidelijk of hun laadpasje in andere landen werkt. Aanbieders van energie voor elektrische auto's hebben op deze twijfels ingespeeld. Net als in de mobiele telecommunicatie is het vaak mogelijk te 'roamen'. U maakt dan gebruik van het energienetwerk van een buitenlandse partner van uw leverancier. Uw leverancier weet exact waar u op vakantie kunt opladen en of uw pasje daar werkt.

Handige laad-apps

Er bestaan ook handige apps, zoals de ChargeNet-app, waarmee u niet alleen laadpalen gemakkelijk kunt opzoeken, maar ook de laadsessie van minuut tot minuut kunt volgen. Een vergelijkbare app is beschikbaar voor internationaal gebruik. Met de Ladepunkt app beschikt u over de allerlaatste informatie over laadpunten in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Daarnaast kunt u op de website oplaadpalen.nl elke laadpaal vinden en zo online uw route uitstippelen. Dus met wat extra voorbereiding en planning is op vakantie gaan met een elektrische auto dus heel goed te doen.

Lees ook: Tweedehands hybride auto populairst

DELEN