Trend zetten: rijden op automatische piloot

Zelfrijdende auto's bevatten ultrasonische sensoren/laserscanners, computerchips, gedetailleerde navigatiekaarten en satellietnavigatie of bijvoorbeeld een Human Machine Interface, microgolfradar en camerasystemen om de omgeving te zo snel mogelijk herkennen. Nauwkeurige en noodzakelijke locatiebepaling wordt verzorgd, zodat de auto zelfsturend kan zijn. 

"Al deze componenten helpen de auto bij zelfstandig rijden op zowel de snelweg als in de stad. De techniek moet inzittenden het gevoel te geven dat ze in de vertrouwde handen zijn van een zeer ervaren rijder", aldus Nissan. Hoewel de eerste editie van Nissan, de 'Piloted Drive 1.0' pas eind 2016 in Japan beschikbaar is, is autonoom rijden dichterbij dan we denken.

Tesla Model S

Een software-update (7.0) zorgde ervoor dat Tesla's Model S voor een deel al zelfrijdend is. Hoewel de handen nog aan het stuur dienen te worden gehouden, is Model S zelfsturend en kan de auto wisselen van baan, fileparkeren en de snelheid aanpassen bij drukte in verkeer. Ook wanneer het sneeuwt of mistig is. Dit om het gebruikersgemak te vergroten en om ongelukken te verkleinen. Journalist Michael Ballaban van jalopnik.com testte het fenomeen:

Nissan LEAF

De ontwikkeling van Nissan gaat echter stapvoetsgewijs. Na de Piloted Drive 1.0 eind 2016, verwacht Nissan in de loop van 2018 een versie klaar te hebben waarmee de auto zelfstandig kan inhalen op de snelweg. En in 2020 volgt de introductie van technologie die autonoom rijden ook in stadsverkeer mogelijk maakt, inclusief het nemen van kruisingen. 

De technieken wordt in Japan getest en waarschijnlijk ook in andere landen. Het is onduidelijk of Nederland daarbij hoort. Nissan deed de aftrap voor tests op de snelweg en in de stad met een prototype gebaseerd op de elektrisch aangedreven LEAF. Nissan heeft hierbij een tweeledige visie voor ogen, gericht op duurzame mobiliteit: 'Zero Emission' en 'Zero Fatality'. Oftewel geen CO2 uitstoot en geen fatale ongelukken. 

Google X

Google ontwikkelde een volledig zelfrijdende elektrische auto onder de noemer Google X. De auto ziet eruit als een kruising tussen een klassiek volkswagen busje en een mini. Het project is ontwikkeld door Sebastian Thrun, directeur van Stanford Artificial Intelligence Laboratory en mede-bedenker van Google Street View. Bekijk zelf Google auto:

Automatisch opladen

Een andere ontwikkeling op het gebied van autonoom rijden is het E-Mobile systeem van onderzoekers aan het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation (IPA). Het idee is data te integreren in huidige systemen van elektrische auto's, zodat deze zichzelf kunnen parkeren en zichzelf opladen zonder tussenkomst van mensen.

Een techniek die Tesla niet zou misstaan. Uitstappen voor de deur, waarna de auto wordt weggereden en opgeladen. Knight Rider, de Amerikaanse televisieserie uit de jaren 80 met onder andere David Hasselhoff, is dan werkelijkheid. Mits je de auto kunt terugroepen natuurlijk. 

Trend zetten? Ga verder en vraag een offerte aan of een proefrit in de Tesla Model S.

DELEN