Over elektrisch rijden

Wanneer u op zoek gaat naar meer informatie over elektrisch rijden komt er veel op u af. Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk dat de verschillen tussen de verschillende mogelijkheden duidelijk zijn. Op deze website is het makkelijk om elektrische auto’s met elkaar te vergelijken, maar daarnaast voorzien we u ook graag van de nodige achtergrondinformatie. Een duidelijke uitleg van de verschillen tussen elektrisch rijden, hybride rijden, plug-in hybride en range extenders is daarbij onmisbaar.

Elektrische auto

Er wordt van een volledig elektrische auto gesproken wanneer er helemaal geen traditionele verbrandingsmotor in de auto aanwezig is. De auto is daarentegen voorzien van een elektromotor, die wordt gevoed vanuit accu’s die in de auto zijn ingebouwd. Om deze op te laden zijn speciale laadpalen nodig. Zo’n laadpaal kan thuis geplaatst worden, maar er daarnaast zijn er oplaadpunten door heel Nederland en daarbuiten te vinden. Een volledig elektrische auto stoot geen CO2 uit en is dus het meest milieuvriendelijk.

Hybride auto

Hierbij is er sprake van zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor in één auto. Kenmerkend is dat deze motoren elkaar ondersteunen en aanvullen, afhankelijk van de situatie. De elektromotor beschikt bijvoorbeeld direct over zijn volle vermogen zodat het optrekken minder energie kost. De verbrandingsmotor is weer meer geschikt voor de lange afstanden. Tijdens het rijden worden de accu’s vervolgens weer opgeladen door de energie die vrijkomt bij het remmen, het zogenaamde regeneratief remmen.